Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2015 02:17 - Масонството (1-ва част)
Автор: ayo Категория: История   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Масонството е посветителско общество ,което има неуточнен произход. Различни клонове на това общество днес съществуват под различни форми по цял свят ,с члеснка маса приблизително 5 милиона души ,от които около 480 000 в Англия ,Шотландия и Ирландия и по-малко от 2 000 000 в Съединените щати. Различните масонски организации споделят морал и метафизични представи ,които включват ,най-често ,институционализирана вяра във Върховно същество.

История
-През 1988г. Дейвид Стивънсън издава книга ,в която доказва с документи ,че произходът на масонството не трябва да се търси в Лондон в началото на XVIII век, а в няколко града на Шотландия - Ейчисънс Хейвън ,Единбург и Хедингтън през 1599г. Тогава група местни зидари създават първата ложа с обреди и тайни посещения, при което се смесва средновековната митология с идеи от Ренесанса, кабалата, алхимията и астрологията. Годината 1599 вероятно не е избрана случайно ,защото скоро след нея започва ново столетие ,може би възприемано като началото на есхатологичната епоха. Отличителна особеност ,по които се познават първите масони ,са слънчевите часовници, поставени на фасадите на къщите им. В Шотландия, където слънцето е рядък гост, тези часовници нямат практическо ,а чисто алегорично приложение. Окултни символи са изобразени и в/у запазените надгробни плочи на масоните. След потушаването на революцията на Кроумел и възтановяването на монархията през 1660г. крал Чарлз II назначава Уилям Морей за главен надзирател на строежите или архитект в Шотландия. Стивънсън е на мнение ,че Морей е новаторът ,който създава ритуалите на първите масони и обосновава идеите и вярванията ,които те въплъщават.
На монографията на Стивънсън се противопостави професорката от Калифорнийския университет в Лос Анджелис ,Маргарет Джейкъб. Тя твърди ,че шотландските масони ,които Стивънсън има впредвид ,всъщност са са професионални строители с типични за времето си електични религиозни интереси ма не посветени членове на таен окултен орден. Според нея масонството възниква през XVIIв. в Англия.

Повечето учени приемат за официална рождена дата на масонството 24 юни 1717г. ,когато в лондонска кръчма "Гъската и скарата" вследствие на обединяване на четири ложи е основана Великата ложа на Англия . Според един документ от 1725г. ложите ,обединени от Великата ложа ,вече стават 64, от които 50 работят в очертанията на Лондон.

През 1721г. е създаден кралски устав ,който осъжда някои скандални клубове и дружества. Великата ложа на Англия си дава сметка ,че е заподозряна ,бърза да убеди властите ,че не ги заплашва с нищо. За да документира всяко свое действие ,тя започва да води официални протоколи от заседанието си на 25 ноември 1723г. ,когато Велик магистър става крайният привърженик на Хановерската кралска династия граф Далкийт. Същата година се появява прословутата "Конституция" , написана от Джеймс Андресън.Същата се превръща в настолна книга за английските ,а в последствие и за всички масони. От нея са взети някои от основните правила на Конституциите на сега съществуващите свободнозидарски общности по цял свят.

Очаквайте ВТОРА ЧАСТ.









Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ayo
Категория: Други
Прочетен: 5943
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031